Hoe onderhoud ik mijn zwembad?

Eindelijk, de zon en de zwoele warme dagen zijn weer in zicht. Dat wil dus ook zeggen dat we weer urenlang kunnen plonsen en aperitieven aan het zwembad. Of ben jij misschien diegene dat zich niet laat afschrikken door koudere temperaturen en gewoon de hele winter door een plonsje neemt? In beide gevallen willen we natuurlijk in een helder, proper zwembad kunnen baden.

Zwembadwater filteren en stofzuigen

Als eerste zorg je ervoor dat het water vrij van grof vuil is, zoals zand, bladeren, takjes, en dergelijke. De twee meest efficiënte manieren om dit uit je zwembad te krijgen, is om het water te filteren en te stofzuigen.

Het water filteren doe je met een zandfilterpomp of gewone filterpomp. De zandfilterpomp haalt nog kleinere vuildeeltjes tegen dan de gewone filterpompen.

Het water stofzuigen doe je met een zwembadstofzuiger of met een zwembadrobot. De stofzuiger zuigt water en vuil op van de bodem wat vervolgens door de filter gefilterd wordt. Het proper water komt dan terug het zwembad in. Als je tijd wilt besparen kan je natuurlijk ook een zwembadrobot aanschaffen die het werk allemaal in zijn eentje verricht, al hangt daar wel een steviger prijskaartje aan.

pH waarde van het zwembad.

Eenmaal het water vrij van zand en grof vuil is, kan je de pH waarde van het water op peil brengen, die geeft de zuurtegraad van het water aan. Doe dit pas als het water de gewenste temperatuur heeft.

De pH waarde van je zwembadwater moet idealiter tussen 7,2 en 7,6 liggen. Als dit niet het geval is, kan de chloor niet optimaal zijn werk doen. De pH breng je gewoon op peil met als doel dat de chloor goed zijn werk kan doen. Dus je zorgt eerst dat de pH waarde op peil is, daarna kan je de chloor toevoegen en op peil brengen.

pH waarde te hoog.

Wanneer de pH waarde boven de 7,6 staat, spreken we van een te hoge pH. De oorzaak hiervan kan te wijten zijn aan een temperatuurstijging van het water of aan een te hoog chloorgehalte. Om de pH terug op peil te krijgen moet je ‘pH min’ aan het water toevoegen, dit kan je in poedervorm of vloeibare vorm verkrijgen. Als je de pH waarde met 0,1 wilt verlagen, moet je ongeveer 7 gram pH min per m³ zwembadwater toevoegen.

Voorbeeld: je zwembad heeft een lengte van 8 meter, een breedte van 4 meter en een diepte van 1,50 meter (8x4x1,5) = 48m³ zwembadwater. Dus 48m³ x 7g = 336g. In deze situatie zal er ongeveer 336 gram pH min toegevoegd moeten worden om de waarde met 0,1 te verlagen.

Opgelet: pH min en pH plus in poedervorm dienen eerst in een emmer met water opgelost te worden, daarna kan je het gelijkmatig verdelen over het zwembad, laat nadien lang genoeg filteren voor een goede verdeling. Giet de oplossing of de vloeistof niet recht in de skimmer/filter, dit kan het filtersysteem aantasten! We raden aan om de pH aan te passen in de avond na het zwemmen.

pH waarde te laag.

Als de pH waarde onder de 7,2 staat, spreken we van een te lage pH, het water is dan te zuur. De oorzaak hiervan gaat meestal gepaard met het instabiel worden van het chloor. Gevolgen van een te lage pH kunnen zijn: een geïrriteerde huid, pikkende ogen, corrosie van metalen in het water, minder lange levensduur van je apparatuur zoals filters etc.

De pH waarde verhogen kan je doen met pH plus/maxi. De verhouding: om de waarde met 0,1 te verhogen, gebruik je 8 gram per 1000 liter water. Los het poeder eerst op in een emmer en verdeel vervolgens de oplossing gelijk over het water, dit kan je doen door de oplossing voor de waterstralen te gieten zodat deze meteen mee in de stroom gaan. We raden aan om de pH waarde aan te passen in de avond na het zwemmen

Hoeveel chloor moet er in mijn zwembad?

Nu de pH waarde op het juiste peil staat, kan je de chloor aan het water gaan toevoegen. Chloor heeft als nut dat het vuildeeltjes, insecten, bacteriën en virussen afbreekt. Simpel gezegd, chloor houdt je water schoon en gezond.

De ideale chloorwaarde ligt tussen de 0,6 en 1,5 mg/l.

Chloorshock uitvoeren

Als je het zwembad terug opstart na een winterperiode zal je eerst een chloorshock moeten doen. Dit komt doordat al het chloor uit het water is verdwenen en vuil de vrije loop gekregen heeft doorheen de winter. Door de chloorshock zal je makkelijker aan de ideale chloorwaarde geraken. Een chloorshock kan je doen met vloeibare chloor of chloorgranulaten

Hoeveel chloor je tijdens een chloorshock moet toevoegen is moeilijk te bepalen. Het hangt af van hoe vuil je water is. Als dit helemaal groen gekleurd is en er aardig wat beestjes in het water zitten, zal je wat meer chloor moeten toevoegen om het gewenste resultaat te bekomen. De chloor toevoegen doe je best in de avond zodat de pomp een hele nacht kan draaien om de chloor te verdelen en zijn werk kan doen. Je blijft best ook een tiental uur uit het zwembad.

Het is aan te raden om vaak de pH en chloor tester te gebruiken tijdens de opstart van het zwembad. Doe de test ook zeker de dag na een chloorshock, als de waarden de goede richting uitgaan, kan je chloortabletten toevoegen die het water constant desinfecteren.

Opgelet, zorg voor zo min mogelijk spetters bij het toevoegen van de chloor. Als dit in contact komt met kledij of houten vloeren veroorzaakt dit vlekken die niet meer tenietgedaan kunnen worden. Pas ook op voor contact met de huid.

Teveel chloor in het zwembad

Aan een te hoge chloorwaarde kan je weinig doen. De chloor zal na verloop van tijd vanzelf verminderen. Als je dit proces wilt versnellen, kan je het zwembad op een zonnige dag open laten liggen. Door UV straling, afkomstig van de zon, zal de chloor sneller afgebroken worden. Dus een goede tip: laat je zwembad open liggen zodat de zon zijn werk kan doen…

Een te hoge chloorwaarde heeft ook weinig nut, het gaat niet beter zijn werk beginnen doen omdat er meer chloor in het water zit. Chloor doet optimaal zijn werk als het tussen 0,6 en 1,5 mg/l ligt. Teveel chloor kan nadelig zijn voor de toestellen en materialen van het zwembad. Het kan ook huidirritaties veroorzaken.

Wat is het verschil tussen vrije chloor, gebonden chloor en totale chloor?

Het vrije chloor is de werkzame chloor in je zwembad. De vrije chloor zorgt ervoor dat bacteriën, virussen, insecten en algen gedood worden en dat je proper en gezond water hebt. Het is dan ook de vrije chloor die idealiter tussen de 0,6 en 1,5mg/l hoort te liggen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *